vrijdag 17 april 2009

Munich


Thorgal4 sterren door Thorgal
Ik geef het toe : ik ben een Spielberg fan. Ok, hij heeft ook wel zwakkere films gemaakt (1941, Hook, Always,...) maar een groot deel van mijn jeugd is gelinkt aan herinneringen aan zijn films : Jaws, Raiders of the Lost Ark, E.T, ...en later Schindler's List, Minority Report).
En nu heeft hij een nieuwe film, gebaseerd op de aanslagen tijdens de Olympische Spelen in Munchen.

Laat ik maar eerst zeggen : de aanslag zelf (en voorbereiding) neemt ongeveer 20 minuten van de film in beslag, al de rest is pure wraak. The originele titel van het boek was trouwens "Revenge".
Voor liefhebbers van actie (Mission Impossible, Guns of Navaronne, James Bond...) is dit een geslaagde film. Hij is spannend, bloederig, vol haat en geweld.
Voor liefhebbers van de "betere" film, is dit echter een dubbeltje op z'n kant. Veel tijd voor karakterstudie is er niet, een politieke oplossing krijg je al evenmin.

Toch kan ik hem warm aanbevelen aan iedereen die geïntrigeerd is door het concept "oog om oog, tand om tand". Spielberg (en zijn vaste cameraman Kaminski) hebben er een beklijvend spectakel van gemaakt dat zo de sfeer van de jaren '70 toont. En als u de nieuwe James Bond (Daniel Craig) aan het werk wil zien : hij ziet er sexy uit met blond haar en Starsky&Hutch-jasje.

Filmaffinity - Weetjes op IMDb - Filmprogrammatie
Munchen, 1972. In de nacht van 5 september verschaft een commando van de Palestijnse organisatie Zwarte September zich toegang tot het Olympisch dorp, dringt binnen in het Israëlische paviljoen, doodt twee van zijn bewoners en neemt de negen anderen in gijzeling. 21 uur later zijn ze allemaal dood en 900 miljoen televisiekijkers hebben live het nieuwe gezicht van terrorisme leren kennen. Nadat ze elk compromis met de gijzelaars geweigerd hebben, start de regering van Golda Meir een ongekend harde represaillecampagne. Avner, een jonge Mossad - agent, staat aan het hoofd van een vierkoppig team dat belast wordt met het opsporen van de verantwoordelijken voor de terreurdaad...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten