zondag 19 april 2009

Cidade de Deus - City of God

Thorgal4
Dit is een hele sterke film. Een spannend verhaal, een interessante intrige, schitterende acteurs en knappe regie.
Het is het verhaal van een bende oorlog in de Stad van God, waar zelfs de politie niet durft te gaan. Niet voor gevoelige zielen (niet vanwege het geweld, maar wel vanwege de manier waarop je met je gezicht op de naakte feiten wordt geduwd).

Walter Salles vertelt het onthutsende verhaal van Fernando Meirelles over drugnetwerken, bendestrijd, gebrande ambitie en gewelddadige vergelding in de meest beruchte sloppenwijk van Rio. City of God, gebaseerd op waargebeurde feiten, onthult de donkere kant van het Braziliaans straatleven met ongelooflijk veel passionele en explosieve energie.
De jaren '60 - City of God, de thuishaven van de achtjarige jongen Buscapé die ervan droomt om later fotograaf te worden. Een leeftijdsgenoot Dadinho neemt deel aan gewapende overvallen in opdracht van de lokale gangster Cabaleira. Dadinho begaat op dat ogenblik ook zijn eerste moord.
De jaren '70 - Buscapé heeft het moeilijk om op het rechte pad te blijven. Dadinho heeft ondertussen al enkele moorden op zijn naam staan, én hij leidt ook een bende die zich bezig houdt met bedrog en verraad. Hij realiseert zich dat het grote geld en de echte macht in de lokale drugshandel valt te verdienen.
De jaren '80 - Buscapé krijgt eindelijk een camera in zijn handen en hij realiseert zijn kinderdroom. Dadinho heeft eveneens zijn levensdroom verwezenlijkt. Op zijn achttiende is hij de meest gevreesde drugsdealer in Rio. Dadinho regeert onbetwistbaar met zijn leger van jonge hooligans totdat Mané Galinha zweert dat hij zich zal wreken voor de verkrachting van zijn vriendin. Hij zal kost wat kost Dadinho doden. De oorlog barst uit in de favela.
Maar de film is niet zomaar het verhaal van Buscapé en Dadinho. Waar het echt om draait is de plaats zelf en de mensen die er leven, vechten, winnen, verliezen, en sterven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten