zondag 31 mei 2009

Once Upon a Time in America

ThorgalLeuke, goede film. Waar je met plezier naar hebt gekeken. Hij mist net hetgene met de top.
Once Upon a Time in America is voor de gangsterfilm wat Once Upon a Time in the West was voor de Western: een episch verhaal waar de scheidingslijn tussen goed en kwaad niet duidelijk is, en waar alle elementen (critici zullen het 'clich├ęs' noemen) aan bod komen. Corruptie, prostitutie, dranksmokkel, grote hoeveelheden geld, loyaliteit, eer, verraad en bloederige afrekeningen.
Sergio Leone heeft een lange, gelaagde en soms een tikkeltje langdradige film afgeleverd die toch na al die jaren overeind blijft. Ook het gebruik van de joodse gemeenschap (ipv altijd maar de Italiaanse maffia te stigmatiseren) werkt verfrissend.
Dit is een gelijkaardig verhaal als de Godfather, maar dan vanuit het standpunt van een Joodse jongen die opgroeit in New York. De fascinerende manier waarop de grootstad van de jaren '30 werd uitgebeeld, heeft me altijd tot de verbeelding gesproken en de film is een echt festijn voor ogen en oren.

De regisseur is Sergio Leone, vooral bekend van zijn Spaghettiwesterns met Clint Eastwood. En zijn typische stokpaardjes komen ook hier weer tevoorschijn : een traag verhaal, heel veel close-ups, veel spanning, bloed, muziek van Ennio Morricone en een paar echte slechterikken.

Als u van de Godfather hield, moet u deze (lange) film zeker eens proberen. Indien u niet van de Godfather houdt, zal u ook niet van deze film houden..
IMDb - Filmaffinity

Een epos dat zich afspeelt in New York, aan het begin van de 20ste eeuw. David Aaronson en Maximillian Bercouicz vormen op jonge leeftijd een jeugdbende. Een paar jaar daarna zijn ze gangsters geworden en hebben de macht tijdens de drooglegging. Dan bedriegen ze elkaar en besluiten afstand te houden. Na ruim 30 jaar worden ze weer herenigd.