donderdag 28 mei 2009

Funny Games U.S.

ThorgalGewoon een goede film, die het gewoon net niet heeft. Leuk om te zien! Geen grote ergenissen ofzo
Jongens, zelden zo een cynische, gewelddadige en imorele film gezien. En hij is nog goed ook. Funny Games U.S. is een perfecte kopie van Michael Haneke's originele film (met dezelfde titel, zonder de U.S achteraan). Het enige verschil is : andere acteurs, een iets andere locatie, en natuurlijk Engels gesproken ipv Duits. Maar verder is alles bij hetzelfde gebleven: identiek dezelfde camerabewegingen, dezelfde teksten, dezelfde 'truukjes' en hetzelfde geweld. Geweld dat op geen enkel ogenblik zichtbaar is, je moet het maar kunnnen. Veel bloed, bloot en afgrijselijke situaties, maar NIETS is zichtbaar voor de toeschouwer. En langzaam blijkt dat de sympathie die je hebt voor bepaalde personen wegsmelt als sneeuw voor de zon, en de gevoelens van afschuw, onmacht, wraak en voyeurisme...perfect werden voorbereid door de regisseur, die de toeschouwer bij het handje neemt en mee de afgrond in leidt.

Dit is een film die 90% van de bioscoopgangers zullen haten...en de overige 10% zijn psychopaten :) Ik behoor dan duidelijk tot de tweede categorie.


Georg, zijn vrouw Anna en hun jonge zoon Georgie, zijn op weg naar hun buitenverblijf aan de meren. Zachte klassieke muziek in de wagen, de zon schijnt, de buren staan al in de tuin om hen te begroeten. De volgende dag zullen ze samen golfen. Alles is perfect. Het gezin heeft geen flauw besef van het vreselijke spelletje dat hen te wachten staat wanneer twee ogenschijnlijk nette jonge mannen hen om een pak eieren komen vragen