maandag 11 mei 2009

Heimat

Thorgaldie film komt zeker in mijn DVD-collectie
Heimat is een trilogie van episodes uit het leven van een Duitse familie, en dit van 1919 (einde van de 1ste Wereldoorlog) tot 2000 (begin van het nieuwe millenium).

Het is een fascinerende kijk in het leven van een Duitse familie die in het middelpunt staat van de hele Duitse en Wereldgeschiedenis : De schande van Versailles, de groei van het Nazisme en het geweld tegen de joden, het economische mirakel na de Tweede Wereldoorlog, en de studentenprotesten van de jaren 60. De terroristische aanslagen van extreem-links, de val van de Muur...

Het is alsof we alles meemaken, als een vlieg op de muur. En het is nooit verwarrend omdat de regisseur een hele interessante manier heeft om personages te laten evolueren door de jaren heen. Aan het begin van een episode krijgen we een reeks foto's te zien die tonen wat er allemaal gebeurd is, hoe de personages veranderd zijn, en wat er hen staat te gebeuren.

Het verhaal centreert zich ruwweg rond het leven van twee personen, de dirigent Herman Simon en de zangeres Clarissa Lichtblau. Op de avond van de val van de Berlijnse muur ontmoeten ze elkaar na een pauze van 17 jaar toevallig op een luchthaven in West-Berlijn. De liefde is nog steeds groot en ze beslissen om hun leven verder samen te zetten. Met de hulp van enkele Oost- Duitse arbeiders die Clarissa na een toevallige ontmoeting laat overkomen uit Oost-Duitsland, bouwen ze de ruïne van het op de wijnhellingen van de Oberwesel aan de Rijn gelegen Günderrodehuis, om tot een gezellige en luxueuze villa. Het idee om het huis op te knappen is even belangrijk als beslissing van Herman en Clarissa om terug te keren naar de plaats waar het ooit allemaal begon, naar de plaats waar de even excentrieke als invloedrijke familieleden van Herman het leven van de dorp Schabbach altijd mee hebben bepaald. Het huis wordt het thematische en symbolische snijpunt van de levens de meeste personages in de film. Herman was ooit het intelligente en moderne buitenbeetje binnen de familie Simon. Hij reisde als dirigent de wereld rond en heeft ooit de verstikkende sfeer van het dorpsleven afgezworen, maar nu beslist hij dus om terug te keren naar zijn geboortedorp en dus ook naar zijn familie en zijn verleden. De bewuste keuze om zich opnieuw te laten omringen door mensen die zijn leven zeer direct hebben bepaald en nog zullen bepalen is niet alleen een uitdrukking van de niet onder woorden te brengen aantrekkingskracht van zijn Heimat - alle nuances in de betekenis van het woord in acht genomen -, het is eveneens een opdracht die hij zichzelf bewust oplegt, een verwerkingsproces. Innerlijke rust zal hij dan ook pas vinden als hij de banden die hij met zijn familie en vrienden, die hij verwaarloosde op zijn weg naar de roem, opnieuw aanhaalt.
IMDb - Filmaffinity

Voor wie alle episodes wil bekijken : U hebt er 3000 minuten voor nodig, dat is ongeveer 52 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten