donderdag 21 mei 2009

Gomorra

ThorgalLeuke, goede film. Waar je met plezier naar hebt gekeken. Hij mist net hetgene met de top
We waren met z'n tienen om deze film te bekijken, en iedereen was onder de indruk. De realistische manier waarop een deel van het leven in Napels getoond werd, heeft ons allemaal geshockeerd. Dit is Europa. Dit is Italië. Dit is een deel van de onderbuik van onze samenleving waar ik niets van wist. Ja, natuurlijk had ik wel al van de maffia gehoord, en in Amerikaanse films (The Godfather) en TV-series (The Sopranos) krijg je een romantisch beeld van de maffia, zo erg dat het bijna een levensstijl wordt.

Maar als je Gomorra ziet en beseft dat een heel deel van het Italiaanse leven hierdoor verziekt is, en dat het bij ons (Russische, Albanese maffia in Antwerpen en Italiaanse boeven in Charleroi) niet eens zoveel beter is, dan kom je serieus veranderd uit de bioscoop.

Een schitterende harde film, documentaire stijl maar met mensen die van vlees en bloed zijn.

Macht, geld en bloed: dat zijn de dingen waar de inwoners van de provincies Napels en Caserta elke dag mee worden geconfronteerd. Ze hebben haast geen keus en zijn altijd gedwongen de regels van het 'systeem' te gehoorzamen, de Camorra. Slechts enkele gelukkigen kunnen aan een normaal leven denken. Vijf verhalen worden in deze gewelddadige setting met elkaar verweven.