zondag 3 mei 2009

Blade Runner

Thorgal4,5
Zonder twijfel één van mijn favoriete science-fiction films. Hoewel het eigenlijk geen SF-film is. Het enige SF is dat het zich afspeelt in het Los Angeles in het jaar 2019, en dat er heel wat ideeën worden aangereikt hoe ons leven eruit zal zien binnen 10 jaar. Iedereen spreekt een mengsel van Japans en Spaans, het regent constant, er zijn geen echte dieren meer maar alleen nog gerobotiseerde...

Maar de film is veel meer dan dat. Het is de zoektocht van één man naar zijn verleden, en het doet je nadenken over de zin van het bestaan, hoe het is om een buitenbeentje te zijn en wat mensen willen doen om te overleven. Ook wordt de zin en onzin van genetische manipulatie aangekaart en stelt de film de belangrijke vraag : "in hoeverre mogen mensen voor God spelen, en wat gebeurt er als wij erin slagen om de perfectie te creëren.

En als u al dit filosofisch gebazel teveel vindt, dan kan u Blade Runner nog altijd bekijken als een ouderwetse thriller over een cowboy die een outlaw achtervolgt.

Een van mijn favoriete films, ongeacht het genre.

Weetjes op IMDb

Los Angeles, 2019: Deckard (Ford) is een Blade Runner: een politieagent die ingezet wordt om "Replicants" (androïden) uit te schakelen. Hij wil eigenlijk stoppen, maar moet z'n baantje weer oppakken als er 5 replicants de controle over een ruimteschip weten te krijgen, en terugkeren naar Aarde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten