vrijdag 29 mei 2009

Lust, Caution

Een nieuwe film van Ang Lee, die al heel wat verschillende genres heeft afgeleverd: Eat Drink, Man Woman, of Crouching Tiger Hidden Dragon, Brokeback Mountain en zelfs De Hulk.
Een man die dus weet hoe hij een film moet maken. Hier probeert hij een combinatie af te leveren van Hitchcock meets Body Heat. En hoewel ik de film aangenaam tijdverdrijf vond, was ik vooral in het begin niet onder de indruk. Het was te langzaam, te zeer zonder emoties. Pas in het tweede deel van de film had ik het gevoel dat ik naar een fascinerend schouwspel zat te kijken. Het einde was erg wrang maar dat was nu eenmaal de bedoeling. Zeker geen hollywoodfilm, dus als je alleen maar wat hersenloos gespioneer à la James Bond verwacht, dan zal je teleurgesteld zijn.

[video:youtube:CizN-DvGhrc]
Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Shanghai bezet door Japan. Een groep jonge Chinezen maakt plannen om de collaborateur Mr. Yee te vermoorden. Leider Kuang geeft Wong de opdracht het vertrouwen van zijn vrouw te winnen en een affaire te beginnen met Yee. Het plan mislukt, en Wong slaat op de vlucht. Jaren later ontmoet ze haar oude vrienden weer, en Kuang vraagt haar de dodelijke missie weer op te pakken.