woensdag 20 mei 2009

Mesrine - L'Instinct de mort

ThorgalLeuke film, (nog) geen herzien beurt waard maar er zitten al redelijk veel leuke pluspuntjes in
Dit is het eerste deel van het levensverhaal van Jacques Mesrine, de grootste volksvijand die Frankrijk ooit heeft gekend. Vincent Cassel blinkt uit als Mesrine en ook de andere rollen zijn op de huid van de acteurs geschreven. Vooral Gerard Depardieu is heel overtuigend als de gansterbaas. Ik had eigenlijk nog nooit over Mesrine horen praten, maar na het bekijken van dit eerste deel, heb ik het gevoel dat ik een goed beeld heb van deze gangster.

Als een biografie werkt deze film goed, hij toont ons hoe Mesrine zijn karakter gevormd wordt tijdens de oorlog in Algerije, en hoe hij het tot volksvijand nummer 1 schopt in Canada. De actie is overtuigend, het verhaal goed verteld en zelfs als alles een beetje oppervlakkig is, krijg je toch een goed inzicht in het leven en denken van deze man.

Vooral de decors zijn uitstekend, je waant je echt in het Parijs van de jaren '60. Enige nadeel: de film is nogal gewelddadig en hij stopt heel abrupt. Binnen enkele weken komt het tweede deel in de bioscopen.