dinsdag 26 mei 2009

Bienvenue chez les Ch'tis

ThorgalGewoon een goede film, die het gewoon net niet heeft. Leuk om te zien! Geen grote ergenissen ofzo
Franse komedies zijn altijd een beetje moeilijk. Ofwel zijn ze erg platvloers, ofwel gebruiken ze zo'n hoog "intelligentieniveau" dat je al een perfect tweetalige moet zijn om ze volledige te appreciëren. Persoonlijk hou ik meer van de visuele humor zoals bij Louis de Funès, maar nu en dan komt er ook een Franse film op de markt die erin slaagt om verbale humor te laten werken. En Bienvenue chez les Ch'tis is er zo eentje.

Het probleem is natuurlijk dat ik deze bij de UGC wilde zien in Brussel...en zoals zo vaak hebben ze daar geen Nederlandstalige ondertitels. En het is zeker geen gemakkelijke film, met heel veel woordspelingen, dubbele bodems, een onverstaanbaar accent en iedereen die als een waterval praat. Maar vreemd genoeg verstond ik toch het meeste, en kon je vaak afleiden waarover het ging en wat er grappig was. Conclusie: een erg geslaagde film, vol clichés over de Franstalige Vlamingen (bewoners van Frans-Vlaanderen) en de cultuurbotsing tussen het Zuiden en het Noorden van Frankrijk.
[video:youtube:Ypl0qgdAt2c]
Philippe Abrams is post-directeur in Salon-de Provence. Hij is getrouwd met Julie, wier depressieve buien hem het leven haast onmogelijk maken. Om zijn vrouw een plezier te doen probeert hij zich te laten overplaatsen naar de Côte d’Azur. Maar zijn plannetje mislukt en als straf wordt hij tewerkgesteld in Bergues, een boerendorpje in het noorden. Abrams staat allerminst te popelen om naar deze in zijn ogen verschrikkelijke regio te verhuizen, maar al snel blijkt dat het beeld dat hij van het noorden heeft, niet helemaal strookt met de werkelijkheid…