woensdag 18 maart 2009

Der Baader Meinhof Komplex

ThorgalLeuke film, (nog) geen herzien beurt waard maar er zitten al redelijk veel leuke pluspuntjes in
Dit is een film waar ik erg naar uit keek. Het verhaal van de Roten Armee Fraktion / Red Army Fraction (RAF), de bekendste terroristische organisatie die Duitsland kende na de 2de Wereldoorlog. Hier in België beter bekend onder de naam Baader-Meinhof, waren deze links-extremisten verantwoordelijk voor bomaanslagen, ontvoeringen, bankovervallen en moordaanslagen in de jaren '60 en '70.

De film is gebaseerd op een non-fictie boek van Stefan Aust, en dat verklaart waarschijnlijk ook waarom de film niet zo sterk is als hij wel had kunnen zijn.

1. Het is moeilijk te begrijpen voor wie deze film eigenlijk gemaakt werd. Het kan niet zijn dat het voor de totale leek is die nog niets weet over deze periode in de Duitse geschiedenis, wan daarvoor wordt er veel te weinig uitgelegd en snap je niet wat de terroristen eigenlijk wilden. Niet verbazingwekkend, als je weet dat de film in 140 minuten 14 jaar Duitse geschiedenis wil verklaren.
De film kan ook niet bedoeld zijn voor kijkers (zoals ik) die al iets van het verhaal kennen. Ik heb bijna niets bijgeleerd, en vond het gewoon een opsomming van de feiten. Misschien interessant voor een documentaire, maar niet voor een speelfilm.
En voor iedereen die heel goed op de hoogte zijn van wat er allemaal gebeurde in Duitsland in die periode, is deze film enorm frustrerend omdat alles zo vereenvoudigd en eenzijdig wordt benaderd.

2. Het acteerwerk is erg goed (met enkele uitzonderingen) maar er is zo weinig karakterontwikkeling dat je niet goed begrijpt waarom die mensen hun jonge leven wilden vernietigen. Alleen de rol van Ulrike Meinhof wordt uitgewerkt (maar zij wordt dan weer afgeschilderd als een misbegrepen, zwak hoopje). Sommige karakters worden zelfs niet eens bij naam voorgesteld, het leek wel een zooitje ongeregelden..

3. Er zijn nogal wat mindere momenten, maar gelukkig bleef ik steeds aandachtig omdat het onderwerp me aansprak en de jaren '60 en '70 heel geloofwaardig in beeld werden gebracht.

Als je geïnteresseerd bent in een tijdslijn over de RAF kan je die op levenslangleren.be vinden.

Berlijn 1967. Door Amerikaanse anti-oorlog bewegingen geïnspireerde studenten gaan de straat op om te protesteren tijdens het bezoek van de Iraanse Sjah. Het protest wordt echter neergeslagen door de agenten van de Sjah en heeft ingrijpende gevolgen. Vanuit haar huiskamer volgt Ulrike Meinhof (Martina Gedeck) de ontwikkelingen en besluit dat er iets moet gebeuren. Ze komt in contact met de extremistische Andreas Baader (Moritz Bleibtreu) en beide vormen vanaf dat moment de 'Rote Armee Fraktion'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten