vrijdag 20 maart 2009

The Bank Job

Dit is wat de Engelsen een "heist movie" noemen, het verhaal van een bankoverval. Ik hou van dit soort films. "The Inside Man", "The Great Train Robbery" en "Dog Day Afternoon" behoren tot mijn klassiekers. En deze film mag daar zeker bij staan, al is het geen echte "klassieker" in de normale betekenis van het woord. Daarvoor is hij toch niet speciaal genoeg.
Maar als je beseft dat dit gebaseerd is op een echt gebeurd verhaal, dan moet je toch even slikken. "Truth is stranger than fiction" wordt nogmaals bewezen.

Een heel onderhoudend filmpje dus, met goede acteurs, swingende muziek en Londen in de jaren '70 zoals we dat nog kennen van die oude films. De dialogen zijn ook uitstekend en je leeft echt mee met de hoofdpersonages. Wat wil je meer op een zaterdagavond?

In september 1971 groef een bende dieven een tunnel onder de Baker Street bank in Londen en ging er vandoor met drie miljoen pond aan juwelen en cash. Niemand werd ooit gearresteerd en de buit nooit teruggevonden. De hele zaak werd door de overheid in de doofpot gestopt en nu pas onthuld: een verhaal waarin blijkt dat de dieven niet de enige criminelen zijn en waar moord, een seksschandaal en de Koninklijke familie deel van uitmaakten.