vrijdag 4 juni 2010

Leave Your Sleep - Natalie MerchantDe beste CD van 2010 is er! Leave Your Sleep van Natalie Merchant is een dubbel-CD met 26 songs, een luxeboekje van 80 pagina's en bevat de mooiste muziek die ik in een heel lange tijd heb gehoord. Pas op als je na het lezen van deze bespreking zin hebt gekregen, want er bestaat ook een enkele CD versie (met een selectie van de dubbel-CD) maar die is niet zo krachtig.

Natalie Merchant ken je misschien als de zangeres van 10,000 Maniacs. Of je kent haar van de prachtige soloplaten zoals Tigerlily of The House Carpenter's Daughter. Zelfs als je nog nooit van haar gehoord hebt, dan is het zeker de moeite waard Leave Your Sleep aan te kopen. Het concept is zo eenvoudig als het moeilijk was: Natalie heeft 26 gedichten die ze met haar dochtertje van 6 heeft ontdekt, omgetoverd tot prachtige folk en popsongs. Er zijn gedichten van bekende en minder bekende dichters (allemaal Engelse en Amerikaanse literatuur uit de 19de en 20ste eeuw) en de muziekstijl varieert van folk en country over jazz, klezmer, cajun, orientaals, bluegrass en reggae. Elke song al mooier dan de andere.

Mijn favoriete nummers zijn "Bleezer's Ice-Cream" (schitterende tekst), "The King of China's Daughter" en "The Dancing Bear", maar ik denk dat iedereen wel zijn eigen favoriete liedje zal ontdekken.
Vertrouw me voor één keer: als je houdt van poëzie, gevarieerde muziek en prachtige arrangementen (maar liefst 126 muzikanten werkten mee aan de plaat) dan is dit een must-have voor je collectie