maandag 3 mei 2010

Harry Potter & the Half-Blood Prince

De voorlopig laatste aflevering in de Harry Potter-reeks (in afwachting op de dubbele aflevering die ons binnenkort in 3D te wachten staat). En ik moet zeggen dat het niet zo goed is. De boeken zijn langer, de films korter. Het is al vaak verteld, maar nergens is het zo opvallend als hier in The Half-Blood Prince. Als je deze film "gewoon" bekijkt, zonder de mythologie en de boeken die erachter steken, dan is de film heel onderhoudend. Maar voor fans van de boeken kan het wel eens de grootste teleurstelling zijn sinds iemand verklapte dat Voldemort ..ooops, ik had het bijna verklapt!

Herinner je nog dat vet gevecht in Hogwart's aan het einde van het boek? Wel, het zit niet in de film.
Weet je nog hoe belangrijk de tiara is voor het einde van de serie? Wel, geen tiara te bespeuren.
Al de info over waarom Tom Riddle is wie hij is? Oops, vergeten.
En die fantastische scene met Bill Weasley en de weerwolf? Geen Bill in deze film

En zo kan ik echt uren doorgaan. Het is alsof ze een film over de bijbel maken en eventjes de zondvloed, noach, koning salamon en de onthoofding van Johannes De Doper vergeten te vermelden.

Maar het grappigste/vreemdste van al: het einde van de serie eindigt met een speciale gebeurtenis. Blijkt dat in deze film die gebeurtenis niet meer kan plaatsvinden wegens ...afgebrand :)
Ik vrees dat een teleurgestelde fan deze film met weinig plezier heeft bekeken. Waarom ik nog 2,5 sterren geef? Omdat aan de formule niets gewijzigd werd, de film professioneel en spannend is, en de saga verdergaat. Maar ik zal blij zijn als ik deel 7 en 8 achter de kiezen heb, zodat ik mijn boeken weer met plezier kan lezen zonder door de beelden van de film achtervolgd te worden.