woensdag 17 februari 2010

A Serious Man


Sommige van mijn favoriete films werden door de Coen Brothers geregisseerd: Fargo, No Country for Old Men, Miller's Crossing. Een nieuwe film van de Coen broertjes is altijd een belevenis, en het zal niemand verbazen dat cinefielen altijd met ongeduld wachten op een nieuw meesterwerk(je). Na een paar magere jaren (Ladykillers, Intolerable Cruelty) zijn de vette jaren opnieuw aangekomen, met No Country for Old Men, Burn after Reading en de laatste "A Serious Man". Wie de Serious Man uit de titel is, laat ik jullie zelf ontdekken, maar weet dat je een hele zwarte komedie mag verwachten.

Geen bekende acteurs (wat een voordeel is) maar heel veel joodse humor. Als deze film door een niet-jood zou gemaakt zijn, kon je zeker de kritiek verwachten dat de film antisemitisch is. Maar nu is het vooral een oefening in zelfspot geworden, met een paar klassieke scenes en heel veel grappige dialogen.

De film zal niet door iedereen gesmaakt worden, daarom is de humor iets te zwart en obscuur. Ook de bijbelse verwijzingen en de vele referenties naar de wetenschappelijke theorie van Schroedinger's kat zullen liefhebbers een leuke avond bezorgen.