dinsdag 14 december 2010
Waar zijn de sterren nu?
Onlangs vond ik nog een doos met enkele van die posters. Pure nostalgie, en ik was een beetje verbaasd dat ik de foto's nog altijd had. Dat zegt wel iets over mijn psychologie, vermoed ik. Maar de keuze van de affiches zegt nog heel wat meer: Dolly Dots, Joan Jett, Kim Wilde, Deborah Harry, ...de verschillende stages van mijn groeipijnen als een fotografisch geheugen op de muur geprikt. (Tom Lanoye, gelieve deze laatste zin niet ongevraagd te stelen want ik heb er een copyright op genomen).
En waar zijn al die mooie dames nu naartoe? Van eentje ben ik zeker dat het slecht afgelopen is. Dana Plato (geen familie van de filosoof voor zover ik weet) ken je misschien nog als het knappe meisje uit Diff'rent Strokes waar ze de zus speelt van de geadopteerde Willis en Arnold ("whatchoo taking about, Willis?). Wel, met haar ging het na deze serie sterk bergaf, ze geraakte verslaafd aan drugs, speelde in softporno filmpjes en pleegde op 34-jarige leeftijd zelfmoord. Nostalgie is niet meer wat het vroeger was.
dinsdag 7 december 2010
In Treatment
Het verhaal op zich is eenvoudig: we zien elke aflevering een ander personage dat op analyse komt bij een psychiater. De vijfde aflevering van de week gaat de psychiater zelf in analyse, waarna de volgende week begint met opnieuw dezelfde personages.
In België kan iedereen die Telenet Digital TV heeft de serie bekijken op FOXLife HD, in Nederland is zelfs een eigen Nederlandse versie 'In therapie' te zien.
donderdag 2 december 2010
The Promise: Darkness on the Edge of Town
Het is een ontluisterende film geworden, waarin de essentie van de plaat én van Bruce Springsteen blootgelegd worden. Bruce is een perfectionist, of misschien nog meer een controle-freak, en toch (of juist daarom?) slaagt hij erin om na alle tegenslagen met een meesterwerk op de proppen te komen.
Na alle problemen met zijn ex-manager, met de opnames van de LP, met het mixen...slaagt The Boss erin om uit 70 songs een prachtige selectie van 10 liedjes te distilleren.
Op 16 november 2010 brengt Bruce Springsteen trouwens een nieuwe dubbel-CD uit met 21 onuitgegeven songs die opgenomen werden tijdens de Darkness on the Edge of Town-sessies.
dinsdag 16 november 2010
Eat Pray Love
Het eindresultaat is een hele lichte film waarin de regisseur (bekend van tv-series als Nip/Tuck en Glee) ons vertelt dat het leven een zoektocht is naar het ware geluk. Ondertussen hebben we een paar leuke scenes gehad (James Franco die speelt dat hij een slechte acteur is... dat was niet moeilijk LOL), mooie beelden gekregen (Bali! Rome! New York!) en een paar dialogen die schipperen tussen melig en hoogdravend.
De film wordt door de meeste critici afgekraakt (voornamelijk omdat de film net zoals het boek een heel oppervlakkig, egoïstisch en dwaas beeld schept van het soort vrouw dat wij allemaal zouden moeten worden). Enig lichtpuntje in de karakters van de personages was de rol van Felipe (Javier Bardem). 2 sterren voor het lekkere eten en drinken, de mooie landschappen en Bardem
Liz Gilbert leidt het droomleven van elke moderne vrouw. Ze heeft alles: een echtgenoot, een huis én een succesvolle carrière . Maar net als vele anderen, blijft ze op zoek naar datgene wat ze echt wil. Pas gescheiden en op een keerpunt, laat ze haar luxeleventje voor wat het is. Ze besluit om een nieuwe start te nemen en begint een reis rond de wereld op zoek naar zichzelf. Tijdens haar reizen leert ze in Italië wat lekker tafelen is,ontdekt ze de kracht van het gebed in India en uiteindelijk, onverwacht, vindt ze innerlijke rust en de ware liefde in Bali. Eat Pray Love is gebaseerd op de bestseller van Elizabeth Gilbert en bewijst dat er meer dan één manier is om jezelf en de wereld te ontdekken.
vrijdag 15 oktober 2010
Het eerste probleem met DVDPost duikt al op
Hieronder mijn klacht :
ik ben niet tevreden over de manier waarop u mijn account opnieuw hebt gereactiveerd.
De feiten :Ongeveer 2 jaar geleden was ik een trouwe klant van u, die na een gratis abonnement overgestapt is naar een betalend abonnement. Na enkele maanden heb ik mijn abonnement opgezegd omdat ik niet tevreden was over het aanbod en de leveringstijden.
Enkele dagen geleden stuurde u mij een mail met de vraag om nogmaals DVDpost te proberen, omdat jullie aanbod uitgebreid was. Jullie boden mij aan om DVDpost gedurende 2 maanden te testen met 4 films.
Ik ben daaroop ingegaan, heb mijn account weer geactiveerd en wat merk ik ? Dat jullie de eerste 2 films al hebben opgestuurd zonder mij de tijd te geven mijn lijst aan te passen. Tijdens de afgelopen 2 jaar ben ik vaak naar de videotheek gegaan of heb ik films bekeken via Telenet Prime. De films die u mij gestuurd hebt (In the Valley of Elah en Eldorado) heb ik intussen al enkele maanden geleden gezien, en die wens ik niet te ontvangen.
Het is toch niet normaal dat u mij mijn account laat activeren en mij zelfs niet de tijd geeft om te kijken welke films ik wens te ontvangen???
donderdag 14 oktober 2010
Heroes
De acteurs waren ook leuk, vooral omdat je ze al eerder gezien had (Hayden Panettiere in Ally McBeal, Milo Ventimiglia in The Gilmore Girls, Jack Coleman in Dynasty).
Maar naarmate het tweede seizoen verder kabbelde, verminderde mijn enthousiasme. De serie si gewoon te traag, en verschillende zijpistes worden alleen maar aangebracht om het seizoen te laten rekken.
Vooral de plotholes deden de serie de das om. Peter leert de hele serie nieuwe krachten, en doet er helemaal niets mee. En ook de grote slag met Sylar was helemaal niet spannend.
Sylar is nog zo een karakter dat mij teleurstelde. Hij steelt alle krachten, maar gebruikt uiteindelijk alleen maar zijn telekinese. Stom, want hij had super-oren gestolen (ik weet het, het klinkt idioot als je de serie niet gezien hebt) maar hoorde Niki en Hiro helemaal niet afkomen.
Ik heb via de Humo nu het vierde seizoen gewonnen, hopelijk is dat beter dan de vorige. Anders zal Kapaaza of 2dehands een DVDtje meer hebben.
dinsdag 12 oktober 2010
DVDPost - een tweede kans
En nu kreeg ik een paar jaar later een brief van DVDPost dat ze me wensen te overtuigen van hun nieuwe aanpak. Zonder het met zoveel woorden te zeggen, bedoelen ze dat ze uit de fouten van het verleden hebben geleerd. Ik ben benieuwd, en heb besloten om hen nog een tweede kans te geven. Ik ga me dus opnieuw inschrijven voor een proefabonnement voor 4 DVDs in 2 maanden. Dat is al een groot voordeel, want het vorige proefabonnement was 6 films op 1 maand, en DVDPost was gewoon niet in staat om zoveel films (3 x 2) op 4 weken te versturen.
Zo, let's keep our fingers crossed...ik ben benieuwd en hou jullie zeker op de hoogte
dinsdag 7 september 2010
The Worst Week in my Life
Hic et Nunc
In plaats van altijd zo ver naar voren te kijken, zouden we beter even stilstaan bij het hier en nu. Bij de mooie dingen die we vandaag beleven. Niet omkijken naar gisteren, nee, dat niet, want wie omkijkt die valt op z'n gezicht, zoals Boudewijn de Groot het zo mooi kan zingen. Maar even genieten van nu. Het blogje dat ik nu schrijf, het spelletje dat ik net met mijn dochter speelde, haar lief snoetje terwijl ze in mijn armen in slaap valt. Dat de Kerstman nog maar even wacht. Ik wil effe genieten. Nu. Hier.
vrijdag 4 juni 2010
Leave Your Sleep - Natalie Merchant

De beste CD van 2010 is er! Leave Your Sleep van Natalie Merchant is een dubbel-CD met 26 songs, een luxeboekje van 80 pagina's en bevat de mooiste muziek die ik in een heel lange tijd heb gehoord. Pas op als je na het lezen van deze bespreking zin hebt gekregen, want er bestaat ook een enkele CD versie (met een selectie van de dubbel-CD) maar die is niet zo krachtig.
Natalie Merchant ken je misschien als de zangeres van 10,000 Maniacs. Of je kent haar van de prachtige soloplaten zoals Tigerlily of The House Carpenter's Daughter. Zelfs als je nog nooit van haar gehoord hebt, dan is het zeker de moeite waard Leave Your Sleep aan te kopen. Het concept is zo eenvoudig als het moeilijk was: Natalie heeft 26 gedichten die ze met haar dochtertje van 6 heeft ontdekt, omgetoverd tot prachtige folk en popsongs. Er zijn gedichten van bekende en minder bekende dichters (allemaal Engelse en Amerikaanse literatuur uit de 19de en 20ste eeuw) en de muziekstijl varieert van folk en country over jazz, klezmer, cajun, orientaals, bluegrass en reggae. Elke song al mooier dan de andere.
Mijn favoriete nummers zijn "Bleezer's Ice-Cream" (schitterende tekst), "The King of China's Daughter" en "The Dancing Bear", maar ik denk dat iedereen wel zijn eigen favoriete liedje zal ontdekken.
Vertrouw me voor één keer: als je houdt van poëzie, gevarieerde muziek en prachtige arrangementen (maar liefst 126 muzikanten werkten mee aan de plaat) dan is dit een must-have voor je collectie
maandag 3 mei 2010
Harry Potter & the Half-Blood Prince
Herinner je nog dat vet gevecht in Hogwart's aan het einde van het boek? Wel, het zit niet in de film.
Weet je nog hoe belangrijk de tiara is voor het einde van de serie? Wel, geen tiara te bespeuren.
Al de info over waarom Tom Riddle is wie hij is? Oops, vergeten.
En die fantastische scene met Bill Weasley en de weerwolf? Geen Bill in deze film
En zo kan ik echt uren doorgaan. Het is alsof ze een film over de bijbel maken en eventjes de zondvloed, noach, koning salamon en de onthoofding van Johannes De Doper vergeten te vermelden.
Maar het grappigste/vreemdste van al: het einde van de serie eindigt met een speciale gebeurtenis. Blijkt dat in deze film die gebeurtenis niet meer kan plaatsvinden wegens ...afgebrand :)
Ik vrees dat een teleurgestelde fan deze film met weinig plezier heeft bekeken. Waarom ik nog 2,5 sterren geef? Omdat aan de formule niets gewijzigd werd, de film professioneel en spannend is, en de saga verdergaat. Maar ik zal blij zijn als ik deel 7 en 8 achter de kiezen heb, zodat ik mijn boeken weer met plezier kan lezen zonder door de beelden van de film achtervolgd te worden.
Classic Albums
Vorige afleveringen behandelden bijvoorbeeld The Doors, Transformer van Lou Reed, Nevermind van Nirvana of Graceland van Paul Simon. Persoonlijk kijk ik uit naar The Dark Side of the Moon (Pink Floyd) en The Joshua Tree (U2)
zondag 11 april 2010
Kebabs en hamburgers in de Kinepolis zalen?
Ik heb al gemerkt hoe erg de nachos met kaas stinken...moet dit nu echt, vraag ik me af.
maandag 15 maart 2010
Bones

Bones is zo'n leuk niemendalletje van een serie waar je met plezier naar kijkt maar als je een aflevering zou missen, dan is dat het einde van de wereld nog niet. De plotlijn is eenvoudig (een forensische antropoloog werkt samen met de FBI) maar de kleurrijke nevenpersonages maken het een heel aangename serie. Zo heb je heel wat conflictsituaties die als rode draden door het verhaal lopen en soms samenkomen, dan weer uit elkaar gaan.
Leuke hoofdrolspelers (vooral Emily Deschanel, zusje van de bekendere Zooey Deschanel (Almost Famous, Yes Man, HHG2TG,...), inventieve moorden, spannende achtervolgingen en vooral een schitterende liefde-haat relatie tussen Bones en Booth die me soms deed denken aan Bruce Willis en Cybill Sheperd in Moonlighting.
zondag 14 maart 2010
Nick of Time
Ransom
Zodiac

Een heel goed overzicht van de bekende Zodiac-moorden die de Verenigde Staten in haar ban hield tijdens de jaren '70. De film is lang en soms erg traag, maar het toont heel goed de werkomstandigheden van de detectives en politieagenten die op zoek waren naar de moordenaar. Schitterende vertolkingen van Jake Gyllenhall en Robert Downey Jr. De regie van David Fincher is zoals altijd uitstekend
Als je in de huid van een onderzoeker wilt kruipen, dan is Zodiac een goede start.
The Bone Collector

Leuk filmpje, deze Bone Collector. Ik wist al vanaf het midden wie de dader was, maar dat kon de pret niet stoppen. De interactie tussen Angelina Jolie en Denzel Washington was niet slecht (zeker als je weet dat ze een groot deel van de tijd niet samen op het scherm zijn) en deed een beetje denken aan de serie Bones.
Wanneer de onervaren agente Amelia Donaghy de restanten van een lijk vindt, wordt de gehandicapte, oud politieluitenant Lincolm Rhyme bij het onderzoek betrokken. Hij is volledig verlamd maar weet Donaghy te motiveren om op zoek te gaan naar de dader. Samen komen ze er achter dat de dader al meer moorden op zijn geweten heeft en voorlopig niet van plan is te stoppen.
Red Dragon

Red Dragon is eigenlijk een remake van Manhunter, en een prequel voor Silence of the Lambs. Een film die mij erg heeft aangesproken, al is het maar dat het bijna onmogelijke hier gedaan wordt: Carlice Starling doen vergeten. Of moet ik zeggen Jodie Foster doen vergeten? In elk geval, de samenwerking tussen Anthony Hopkins en Edward Norton werkt perfect, en Ralph Fiennes legt een schitterende rol af als seriemoordenaar van dienst.
Het verhaal is uitstekend verteld met veel vaart en zin voor detail, en de acteurs zijn topklasse. Een echte aanrader, niet zo goed als Silence of the Lambs, maar dat is praktisch onmogelijk.
Reservation Road

Deze film vertoont heel wat gelijkenissen met de fantastische game Heavy Rain. De hoofdpersonages hebben dezelfde naam als in de game (Ethan & Grace) en verliezen een zoon in een auto-ongeval. De manier waarop de regisseur omgaat met dit gegeven, en de manier waarop de moordenaar omgaat met zijn gevoelens, is heel sterk.
Silence of the Lambs

Wat kan ik over deze film vertellen dat nog niet verteld is? Ik vermoed dat iedereen deze al minstens één keer heeft gezien. Indien niet: vlieg naar de videotheek en zorg dat je deze huurt, want het is één van de beste films ooit gemaakt en samen met Se7en misschien wel de beste thriller ooit.
De film zit vol memorabele scènes (de ondervraging, alles met Hannibal Lector, de ontdekking van de lijken...) en op het einde wordt tot twee keer toe de kijker op het verkeerde spoor gezet. De acteurs zijn topklasse, de regie is strak en spannend, de muziek uitstekend. Een must-see en een van de beste films ooit volgens mij.
Se7en - Seven

Seven is één van de meest vernieuwende films die uit Hollywood kwamen. Het is goed geschreven, fantastisch geregiseerd, uitstekend geacteerd en je moet er een inspanning voor leveren om mee te blijven. Wat kan je nog meer verwachten van een film?
Het verhaal is prachtig: een seriemoordenaar gebruikt Dante Alighieri's allegorie over hel, verdoemenis en de 7 dodelijke zonden als zijn modus operandi. Maar waarom? Pas op het einde vallen alle puzzelstukjes in elkaar in een schitterende finale. Een must.
maandag 22 februari 2010
1200 Insiders mogen Heavy Rain testen!

Hebt u al gehoord over Heavy Rain (HR)? Het is een nieuwe game voor de Playstation 3 (PS3) console die de manier waarop games worden gespeeld. Het is niet zomaar een game, maar belooft ook een filmische speelervaring. Een game die al heel lang als "hot" werd bestempeld, en die deze week (26 februari 2010) op de markt komt.
Dankzij de website "The Insiders" kunnen maar liefst 1200 Belgische en Nederlandse PS3 gamers dit nieuwe spel uittesten. And guess what...ondergetekende zit er ook tussen!
Op 26 februari hoop ik een mooie doos te ontvangen met niet alleen een demo van het spel, maar ook een campagnegids, kortingbonnen en een echte origami vogel :)
Let the games begin!
- madurai -
woensdag 17 februari 2010
A Serious Man

Sommige van mijn favoriete films werden door de Coen Brothers geregisseerd: Fargo, No Country for Old Men, Miller's Crossing. Een nieuwe film van de Coen broertjes is altijd een belevenis, en het zal niemand verbazen dat cinefielen altijd met ongeduld wachten op een nieuw meesterwerk(je). Na een paar magere jaren (Ladykillers, Intolerable Cruelty) zijn de vette jaren opnieuw aangekomen, met No Country for Old Men, Burn after Reading en de laatste "A Serious Man". Wie de Serious Man uit de titel is, laat ik jullie zelf ontdekken, maar weet dat je een hele zwarte komedie mag verwachten.
Geen bekende acteurs (wat een voordeel is) maar heel veel joodse humor. Als deze film door een niet-jood zou gemaakt zijn, kon je zeker de kritiek verwachten dat de film antisemitisch is. Maar nu is het vooral een oefening in zelfspot geworden, met een paar klassieke scenes en heel veel grappige dialogen.
De film zal niet door iedereen gesmaakt worden, daarom is de humor iets te zwart en obscuur. Ook de bijbelse verwijzingen en de vele referenties naar de wetenschappelijke theorie van Schroedinger's kat zullen liefhebbers een leuke avond bezorgen.
maandag 15 februari 2010
Avatar

Toen ik nog jong was heb ik een aantal films in 3D gezien: Jaws 3D herinner ik me nog, en één of andere Indiana Jones cloon met een ronkende titel als "Lost Treasure of the Hidden Kingdom" of zoiets. Het waren toen nog film met brilletjes met een rood en groen plastiekje. Het deed pijn aan de ogen en de kwaliteit was afschuwelijk.
Later toen de technologie verbeterde zag ik Beowulf en een documentaire onder water. Leuk om naar te kijken, maar de 3D-effecten waren duidelijk meer bedoeld als een gimmick.
Nu is er dan een echte volwaardige 3D-film: Avatar. In de pers werden er heel wat negatieve kritieken gepubliceerd, wat de film niet tegenhield om de meest succesvolle film alle tijden te worden. Regisseur James Cameron heeft daarmee de top 2 volledig in zijn hand, want ook Titanic bracht bijna 2 miljard dollar in het laatje.
De kritiek op Avatar spitst zich voornamelijk toe op volgende domeinen:
1) Het verhaal is te eenvoudig, te simpel: Deze kritiek is waarschijnlijk wel terecht, je hoeft geen nobelprijs gewonnen te hebben om het verhaal te begrijpen. Maar zo kan je natuurlijk alles in het belachelijke trekken. Het verhaal van de Titanic kan ik ook in 30 seconden uitleggen : jongen en meisje gaan op een boot, worden verliefd, de boot zinkt, jongen sterft. (oops, ik hoop dat u niet van plan was om Titanic te gaan zien.
Nee, het is te eenvoudig om Avatar af te doen als een simpel verhaaltje. Er worden wel degelijk interessante thema's aangekaart zoals racisme, (r)evolutie, militarisme, relaties, culturclash, ethiek, milieuvervuiling en nog veel meer. Dat er niet veel karakterevolutie is, klopt wel. Maar films zoals "The Seven Samurai" (waar deze film op gebaseerd is) hadden dat ook niet, en die staat wel in de top 10 van de beste films (volgens critici).
2. Het verhaal is racistisch: dat spreek ik tegen. Het is gewoon een futuristische versie van Pocahontas, dat klopt. Maar omdat één of twee 'blanke' aardbewoners meehelpen om de 'primitieve' stammen te laten overleven, wil dat nog niet zeggen dat beweerd wordt dat deze stammen dom zijn. Integendeel, in vele opzichten zijn ze slimmer dan de aardbewoners en zijn het juist de aardbewoners die schuld hebben aan de teloorgang van Pandoro. Als je zegt dat het een racistische film is tegenover aardbewoners, dan kan ik er nog inkomen :)
3. de 3D is een hype, een gimmick: Nee, daar ben ik het ook niet mee eens. De fauna en flora die tot leven werd gebracht via de 3D-beelden is echt wel een huzarenstukje, en ik ben ervan overtuigd dat dit de toekomst is. Er staan al James Bond films en een Harry Potter klaar in 3D. Of het een goede zaak is, dat is een andere vraag. Dat zal alleen de toekomst uitbrengen. Maar de film heeft nog nooit zo'n grote vernieuwing doorgemaakt sinds de kleurenfilm werd uitgevonden.
vrijdag 12 februari 2010
Up in the Air
Een knappe George Clooney (maar dat wisten jullie al), een verrassende Vera Farmiga en eindelijk een rol die Jason Bateman op het lijf is geschreven. Go Glocal! Go see Up in the Air!
Oh, leuk detail : iedereen die ontslagen wordt in de film (en dat zijn er heel wat) werd ook in het echte leven ontslagen. Mmmh, misschien geen "leuk" detail, maar het verklaart wel waarom de 'acteurs' zo geloofwaardig zijn.
woensdag 3 februari 2010
Volledige Lijst van Oscar Nominaties 2010

Hieronder vind je links naar de volledige lijst van de Oscar Nominaties 2010
Beste Film
Beste Regie
Beste Acteur
Beste Actrice
Beste Mannelijke Bijrol
Beste Vrouwelijke Bijrol
Beste Bewerkte Scenario
Beste Originele Scenario
Beste Buitenlandse Film
Beste Animatiefilm
Oscar Nominaties 2010 - Beste Animatiefilm
2010 oscars - Beste Buitenlandse Film

Hier zijn de genomineerde films voor de Academy Awards 2010
Beste Buitenlandse Film
Israël, Ajami van Scandar Copti en Yaron Shani
Argentinië, El secreto de sus ojos van Juan Jose Campanella
Peru, The Milk of Sorrow van Claudia Llosa
Frankrijk, Un prophète van Jacques Audiard
Duitsland, Das weisse Band (The White Ribbon) van Michael Haneke
Oscar nominaties 2010 - Beste Originele scenario
Oscar Nominaties 2010 - Beste Bewerkte Scenario

Wie wint de 2010 Academy Awards?
Beste Bewerkte Scenario
Neill Blomkamp, Terri Tatchell (District 9)
Nick Hornby (An Education)
Jesse Armstrong, Simon Blackwell, Armando Iannucci, Ian Martin, Tony Roche (In the Loop)
Geoffrey Fletcher (Precious)
Jason Reitman, Sheldon Turner (Up in the Air)
Who do YOU think will win?
Oscar Nominaties 2010 - Beste Vrouwelijke Bijrol

Hier is de lijst met Academy Awards nominaties voor 2010 - Oscars
Beste Vrouwelijke Bijrol
Penelope Cruz (Nine)
Vera Farmiga (Up in the Air)
Maggie Gyllenhaal (Crazy Heart)
Anna Kendrick (Up in the Air)
Mo'Nique (Precious)
Wie denk jij dat gaat winnen?
2010 Oscar Nominaties - Beste Mannelijke Bijrol

En hier zijn de nominaties voor de Academy Awards 2010 (Oscars)
Beste Mannelijke bijrol
Matt Damon (Invictus)
Woody Harrelson (The Messenger)
Christopher Plummer (The Last Station)
Stanley Tucci (The Lovely Bones)
Christoph Waltz (Inglourious Basterds)
Oscar Nominaties 2010 - Beste Actrice

De nominaties voor de Academy Awards 2010 werden net vrijgegeven
Beste Actrice
Sandra Bullock (The Blind Side)
Helen Mirren (The Last Station)
Carey Mulligan (An Education)
Gabby Sidibe (Precious)
Meryl Streep (Julie & Julia)
Oscar Nominaties - Beste acteur

Hier is de lijst met de nominaties voor de Academy Awards 2010
Beste Acteur
Jeff Bridges (Crazy Heart)
George Clooney (Up in the Air)
Colin Firth (A Single Man)
Morgan Freeman (Invictus)
Jeremy Renner (The Hurt Locker)
Oscar Nominaties 2010 - Beste Regie
Oscar Nominaties 2010 - Beste Film

De nominaties voor de 2010 Academy Awards (beter bekend als Oscars) zijn binnen. Wie zal op zondag 7 maart 2010 het beeldje mee naar huis mogen nemen? Nieuw is dat vanaf dit jaar 10 films genomineerd zijn (ipv de gebruikelijke 5)
Beste Film
Avatar
The Blind Side
District 9
An Education
The Hurt Locker
Inglourious Basterds
Precious
A Serious Man
Up
Up in the Air
zaterdag 30 januari 2010
Harry Potter & the Geheime Kamer

De tweede aflevering van de populaire Harry Potter-serie brengt de relatie tussen de drie vrienden (Harry, Ron & Hermione) duidelijker naar voren, en scoort daarmee in mijn ogen beter dan zijn voorganger. Toch blijft ook deze aflevering te braaf en voorspelbaar Bij de Internet Movie Database denken ze er blijkbaar ook zo over, want de eerste twee afleveringen (geregisseerd door Chris Columbus) scoren 'slechts' 7,2 op 10, terwijl de volgende afleveringen duidelijk beter scoren.
Het grote probleem met Columbus is dat hij zijn publiek betuttelt. Alles wordt 2 keer uitgelegd, zowel visueel als auditief, zodat iedereen toch alles maar goed zou begrijpen. Terwijl er in de boeken van J.K. Rowling heel wat mysteries zitten die pas later verklaard worden. Nee, hier moet alles mooi afgerond worden zodat de kindjes voldaan naar huis gaan en de mama's en papa's niet lastiggevallen worden met vragen zoals "wat zat er in die kluis" of "waarom werkte de polyjuice potion niet op Hermione"?
Gelukkig wordt het allemaal beter dankzij de fantastische Harry Potter & The Prisoner of Azkaban
vrijdag 29 januari 2010
Harry Potter en De Steen der Wijzen

De volgende weken zullen we hier op Becultureel alle films van Harry Potter bespreken. Een van de eerste Blu-Ray schijfjes die ik voor mijn PS3 had, was Harry Potter & the Half-Blood Prince. Maar vooraleer ik deze film kan bespreken, moet ik het toch even hebben over de andere films. Episode III, IV en V werden hier op TF al vroeger besproken. Maar de eerste twee afleveringen nog niet. Vandaar deze korte inleiding in de wondere wereld van tovenaars en heksen, vliegende auto's, sprekende slangen en nog veel ander moois.
Met Harry Potter & The Philosopher's Stone (in Amerika om mij onbekende redenen "The Sorceror's Stone" genoemd) was de eerste in de Harry Potter-Franchise reeks die in totaal 8 films zal bevatten (waarvan minstens één in 3D). 8 films voor 7 boeken, een aardig kunstwerkje, als verbleekt het natuurlijk in het niets tegen die andere beroemde franchisereeks James Bond (22 afleveringen and counting).
Om ons voor te bereiden op de 6de aflevering op Blu-Ray, hebben mijn vrouw en ik beslist om ze allemaal nog een keertje in chronologische volgorde te bekijken. Ongelooflijk te zien hoe jong Harry Potter wel was in de eerste film, en hoe volwassen hij nu lijkt. Nu ja, ongelooflijk is geen goed woord, want tussen deel 1 en deel 6 schuilen natuurlijk 8 jaar.
De film is heel verzorgd gemaakt, maar in tegenstelling tot de volgende delen is het allemaal een beetje té braaf. Reden is natuurlijk dat Chris Columbus achter het roer stond (maker van o.a. Home Alone) en dat het jeugdige publiek niet afgeschrikt mocht worden door teveel gruwel.
Het verdict: een leuk filmavondje, vooral als je weet wat er nog zal komen in de volgende afleveringen.
dinsdag 26 januari 2010
The Simpsons Movie

Twentieth Century Fox had blijkbaar al héél lang geleden het idee om een langspeelfilm te maken rond The Simpsons. Want in 1997 (10 jaar voor de release van de film) hadden ze het webdomein SIMPSONSMOVIE.COM al geregistreerd. Dat het zo lang geduurd heeft, is alleen maar te wijten aan de lonen die de acteurs (lees: stemacteurs) vroegen voor hun bijdrage.
In 2007 kwam hij eindelijk op de markt en werden fans in tweeën verdeeld: ofwel vond je het schitterend, ofwel haatte je het. Niet-fans moesten niet in tweeën verdeeld worden, want die gingen gewoon niet naar de film. Ik reken mezelf bij de eerste soort fans, namelijk diegene die het leuk vinden dat hun serie plots 4 keer zo lang duurt.
Het verhaal is natuurlijk bijzaak in dit soort 'films', maar ik was aangenaam verrast te merken dat er wel degelijk geïnvesteerd werd in een leuk plot. Maar wat een 'Simpson' film zo goed maakt is de karrenvracht aan woordspeling, grapjes, inside jokes en visuele gags. Zo is het begin ronduit fantastisch wanneer Homer Simpson kwaad de bioscoop verlaat waar een film werd gespeeld van een andere tekenfilmserie "Itchy & Scratchy". "Mensen zijn gek als ze geld betalen voor iets wat ze gratis op televisie kunnen zien". Ik herinner me nog goed toen ik The Simpsons Movie voor het eerst in de bioscoop zag, en de hele zaal plat ging omdat Homer eigenlijk wel gelijk heeft.
dinsdag 12 januari 2010
Win "Le Maître de Musique"

Bij BeCultureel kunt u regelmatig video's, DVD's en soundtracks winnen. Deze keer geven wij 2 x een video van "Le Maître de Musique", één van de mooiste Belgische films ooit met José Van Dam in de hoofdrol.
U kan deze video op twee manieren winnen:
1. door het correcte antwoord te geven op de schiftingsvraag
2. door een filmbespreking in te sturen.
U mag uw kans op beide video's wagen, maar u kan slechts 1 keer winnen.
Hoe deelnemen? Reageer op dit artikel onderaan en vul de schiftingsvraag en/of een filmbespreking in. Als u lid bent van het Prijsvragenforum, geef dan zeker ook uw nickname op
1. De schiftingsvraag : op Valentijnsdag (14 februari) zal ik hier een bespreking plaatsen van Casablanca, misschien wel de meest romantische film ooit. Hoeveel woorden zal deze bespreking bevatten? Wie er het dichtst bij is, wint 1 exemplaar van "Le Maître de Musique".
2. De filmbespreking: plaats een ORIGINELE filmbespreking (film naar keuze), die later op deze site gebruikt kan worden. De beste, mooiste, ontroerendste, grappigste en interessantste wint het tweede exemplaar.
maandag 11 januari 2010
alatriste

Alatriste met Viggo Mortenson was een grote flop aan de kassa. Onlangs heb ik hem op televisie gezien en ik vond het één van de meest verbluffende films van de laatste jaren. Dit bewijst dus helemaal niets. Ofwel heb ik een afschuwelijke smaak, ofwel werd de marketing voor de film niet goed gedaan, ofwel is het gewoon een verhaal dat niemand aanspreekt. Een Spaanse huurling in de 17de eeuw in Vlaanderen. Een Vlaanderen waar het altijd regent en de mensen naar honden ruiken. Ik geef het toe: er zijn interessantere verhalen. Maar als je dan de film ziet (Viggo Mortenson met een perfect Spaans accent) en je bekijkt de historische implicaties van het verhaal, dan besef je pas hoe goed deze prent is.
Vooral de vakkundige manier waarop de oorlogsvoering besproken wordt, is magistraal. We spreken hier over het jaar 1650, waar Spaanse soldaten in loopgraven in Vlaanderen vechten tegen de Hollanders, waar chemische wapens gebruikt werden (zwavelzuur dat in varkensblazen de loopgraven in werden gegooid), quasi-zelfmoordcommando's met bommengordels tussen de vijand gestuurd werden en waar iedereen op de straat gewapend was en niet als eerste door een deur wilde gaan uit vrees in de rug gestoken te worden. Een schitterende film, en een echte aanrader voor iedereen die wil begrijpen wat Brueghel en Willy Vandersteen (Het Spaanse Spook) eigenlijk wilden uitbeelden.